Om Siames

Rashistorik
Man vet inte riktigt hur gammal siamesen är, men den räknas som den äldsta av människor förädlade kattrasen. Siamesen uppstod för mer än 500 år sedan genom en mutation. Thailand räknas som ursprungsland och där var siamesen högt vördad av både buddistiska munkar och kungligheter. I slutet av 1800-talet kom siamesen till västvärlden och levde som turistattraktioner i zoologiska trädgårdar. 1871 visades de första siameserna från uppfödare på en världsberömd kattutställning i Crystal Palace, London. Vid 1800-talets slut hade rasen vuxit enormt och aveln hade frambringat en stor mängd färgvarianter.

Temperament
Siamesen är en av de mest aktiva kattraser som finns och den beskrivs som ”energisk och överraskande”. Siamesen är berömd för sin sällskapliga, nyfikna och pratsamma natur. Den använder sin röst mycket och rösten är minst sagt unik oavsett om den är gäll eller hes. Siamesens svans rör sig nästan hela tiden, den liknar en piska, vilket är ett tecken på kattens höga aktivitetsberedskap. Aktivitetsbehovet och en hög intelligens gör att siameser kräver ganska mycket tid och uppmärksamhet av sina ägare. Siamesen blir könsmogen tidigt och lever länge. Vi har aldrig haft en mer personlig katt än vår siames Jåppe – han har så många egenheter och är så social att man bara måste älska honom trots att han kan vara mycket krävande och besvärlig!

Utseende
De ursprungliga siameserna hade kraftiga proportioner, vilket de moderna exemplaren inte har. Idealet idag är en mycket slank och smidig kropp med jämn och kraftig muskulatur på långa, slanka ben, där bakbenen är något högre än frambenen. Huvudet ska vara kilformat: från nosspetsen breder kilen ut sig utan avbrott till de stora öronen. Nosen ska vara lång och rak och käkarna framträdande. Ögonen är intensivt blå och orientaliskt sneda till sin form. Svansen ska vara lång och tunn och smalna av mot tippen. Kroppen är ljus medan ansikte, öron, svans, ben och pung har färg, så kallade tecken. Tecknen syns mer eller mindre tydligt beroende på färgvariant. Tecknen i ansiktet kallas för mask och de olika färgvarianterna kallas till exempel för brunmaskad, blåmaskad och chokladmaskad. För alla varianter gäller att tecknens färg ska vara så enhetlig som möjligt. Siamesen föds helvit och utvecklar tecken vid ungefär fyra veckors ålder. Katten är inte färdigtecknad förrän vid könsmognaden, cirka sju-åtta månaders ålder. Med åldern mörknar pälsen i och med att kattens kroppstemperatur sjunker. Det är nämligen så att de mörka tecknen finns på de ytor där kroppstemperaturen är svalast! Pälsen ska vara kort, glänsande och ligga tätt mot kroppen.

Källor
Bruce Fogle, Bonniers stora kattlexikon
Herrscher/Theilig, Katter i världen
Royal Canins Kattencyklopedi

One Response to “Om Siames”

  1. […] på sidan: I kategorierna till vänster finns numer ”Om Siames” – en rasbeskrivning, ”Om siamesen Jåppe” – en presentation av vår […]

Leave a Reply