Om Cornish rex

Rashistorik
Herrscher/Theilig menar att det finns tre olika, obesläktade, rexraser, nämligen cornish rex, devon rex och german rex. Andra författare namnger många fler rexpälsade raser såsom oregon rex, Ural rex, Selkirk rex och La Perm. Gemensamt för rexarna är att deras päls genomgått en mutationsbetingad förändring vilket gett upphov till dessa lockiga katter. Nina Ennismore lyfts ofta fram som grundaren av cornish rex och hon upptäckte på 1950-talet en lockig katt i en kull huskatter i Cornwall. Kattungen fick namnet Kallibunker och parades som vuxen med sin mor. Deras avkomma är grunden till rasen cornish rex. Rasen kom till Sverige 1969.


Cornish rex är en elegant katt.

Temperament
Bruce Fogle skriver om cornish rex: ”Den är utåtriktad och kurvig och pälsen är vågig som en tvättbräda, kort sagt, cornish rex är sensationell.” Det är svårt att göra annat än att hålla med – cornish rex-katten är sensationell! Den beskrivs som tillgiven, människotillvänd, vänlig, social, hundlik, aktiv, lekfull, nyfiken, överraskande akrobat, clown, observant, intelligent och med stark personlighet. Allt detta kan vi som cornish rex-ägare skriva under på. Vi har aldrig träffat mer tillgivna, läraktiga och påhittiga katter. Våra katter följer oss från rum till rum och stoppar sina nyfikna nosar i allt som går. Så fort tillfälle ges hoppar de upp i famnen eller upp på axlarna för att mysa.


Pälsen ska vara vågig som en tvättbräda.

Utseende
Det första som brukar lyftas fram vad gäller cornish rex är (förstås) pälsen. Denna korta, lockiga, oerhört mjuka päls som känns varm att ta på. Men cornish rexens utseende i övrigt brukar också få en hel del reaktioner, speciellt från dem som är vana vid huskatter. Greta Huls skriver att cornishägare vänjer sig vid att människor frågar ”What’s wrong with that cat?” och ”Is it supposed to look like that?” och att katten jämförs med en utomjording. Huls har rätt. Vi har fått många kommentarer om våra katters utseende och utomjordingar kommer ofta på tal. Det är katternas slanka kroppar, nätta huvuden, enorma öron och stora ögon som ger upphov till reaktionerna.

Michael Pollard beskriver cornish rexens utseende så här: ”Cornish rex är en finlemmad och elegant katt. Den är slank och står högt på långa, raka ben. Tassarna är små, nätta och ovala. Pälsen är kort men tät och ligger nära kroppen. I idealfallet är den vågig överallt på kroppen, även på svansen och på benen, ända ner till tassarna. Även morrhåren är vågiga. Huvudet är medelstort med en platt hjässa och pannavsats. Öronen är stora, sitter högt uppe på huvudet, är öppna i basen och rundade i spetsarna. Ögonen är ovala och medelstora. Svansen är lång, smal och avsmalnar i svanstippen.”


Öronen ska vara stora, sitta högt och vara öppna i basen.

Källor
Fogle, Bruce, Bonniers stora kattlexikon
Herrscher/Theilig, Katter i världen
Huls, Greta, The Guide to Owning a Cornish Rex Cat
Pollard, Michael, Stora boken om katter
Royal Canin, Kattencyklopedi

Utförlig information om rasens historik, temperament och utseende finns att läsa på Nordiska rexringens hemsida samt på Rex Uniteds hemsida.

2 Responses to “Om Cornish rex”

  1. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  2. Thanks, I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I have found so far.

Leave a Reply