Weight pull i Pengsjö

I dag återanvänder jag material, följande har jag redan lagt ut på ÖNLO:s hemsida men jag tycker att det hör hemma på Kattvalp också:

Lördagen den 28 augusti träffades ett litet men glatt gäng i vackert belägna Pengsjö för att prova på weight pull. Tina och Jimmy som tränat weight pull med olika raser i tre års tid visade hur det går till med blandisen Ice och lånade ut selar till oss nybörjare. En av de första saker vi fick lära oss var att träningsformen kallas för drag weight medan tävlingsformen kallas för weight pull. Under träning drar hundarna lättare kättingar eller bildäck efter sig direkt på marken under en längre sträcka, medan hundar på tävling drar tunga vagnar på hjul korta sträckor.


Jimmy informerar.


Ice ser belåten ut när hon får på sig selen.


Jimmy och Ice visar hur drag weight går till.

Oavsett om man tränar drag weight eller tävlar weight pull är det grundläggande att ha en bra sele som är anpassade efter den hund man har: hundens mått och vikt är avgörande. Tyngden ska hamna på bröstet och absolut inte på rygg eller höfter. En annan viktigt sak är att hunden ska ha roligt, och oj, vad roligt våra hundar hade! Några funderade lite över ljudet när de började dra men kom snabbt över det och sedan viftade svansarna stolt och glatt.


Tina hjälper Liv Saga att prova ut en sele till Dolly.


Den rosa var för liten så Dolly fick låna den här selen istället.

För att hunden ska bli riktigt skicklig måste den lära sig rätt teknik: att hålla låg tyngdpunkt, skritta och böja ned huvudet. Våra nybörjare skuttade en del, stegrade sig lite och föll in i trav i rena glädjeyran men med lite träning så fattar de poängen snart nog. Det är alltid viktigt med uppvärmning före och stretching efter. Ska man tävla gäller det också att ha bra lydnad: hunden ska starta och stanna på kommando. När hunden stannar är det viktigt att den står helt stilla för att inte trassla in sig i selen. Trots några intrasslade boxerben hade vi en väldigt bra dag. Tack Tina och Jimmy för att vi fick tillbringa dagen med er!


Zafiro drar kedjor med Gunbritt.


Zafiro drar däck.


Dolly drar kedjor.


Det här var kul!


Starring Dolly och Tilda!

5 Responses to “Weight pull i Pengsjö”

  1. Svärmor skriver:

    Fiskarn vad det ser kul ut. Skulle vilja prova med Pingis men hon skiter väl på sig. Får ta på henne hörsekåpor. Måste man ha kedjor? Hästar brukar dra ett bildäck. Nä, nu ringer jag dig i stället…

  2. Susanne skriver:

    kanske något för whippets! :D skoja ba! men absolut något för tetris! eller hur?

  3. Liv Saga skriver:

    Ja! Jag tror att Tetris skulle både gilla och må bra av lite viktdragning. Jag tror också att han kommer att få prova det inom en snar framtid. :)

  4. Tina skriver:

    Jag ser framemot att se Dolly i sin nya sele :-D

  5. Liv Saga skriver:

    Bildbevis kommer!

Leave a Reply