Epulider

I dag är Dolly hos veterinären för att bränna bort några epulider i munnen och för att ta bort en liten knöl på bröstkorgen (gissningsvis en talgkörtel som blivit tät). Ingen av åkommorna är egentligen farliga, men det är alltid plågsamt för mattes hjärta att lämna sin bebis hos veterinären. Dolly hade förstås fått lugnande innan vi gick, så för hennes del var det nog inget att bråka om. För mattes del däremot…

Hur som helst är epulider en hudfärgad, till konsistensen fast, utväxt i tandköttet. Epulider är vanliga hos vissa raser, som till exempel boxer. Enligt en hälsoenkät som Svenska boxerklubben gjorde 2011-2012 hade närmare 30 % av hundarna i enkäten haft problem med tandköttet. Av dessa hade 23 % veterinärbehandlats. Epuliderna kan rent av växa över tänderna (vilket förstås inte är så trevligt för hunden när den ska tugga) eller växa mellan tänderna så att tänderna trängs ut från sin egentliga position. Dollys epulider såg, ur den aspekten, väldigt fina ut men eftersom de växer ganska snabbt får hon bränna bort dem i dag. Vissa veterinärer rekommenderar att man ska ta vävnadsprov för att utesluta att det man tror är en epulid i själva verket är en elakartad tumör. Vi kommer knappast att göra det i Dollys fall, men jag får väl höra vad veterinären har att säga efter operationen.

Informationen är hämtad från veterinären.nu och från Svenska boxerklubben. Följande bild hittade jag på Bukefalos hundhälsoforum, och epuliderna på bilden är lika de som Dolly har fastän hennes sitter i underkäken.

Leave a Reply