Hundmöten

Har man hund i stan kommer man oundvikligen att möta många andra hundar ute på promenad. Under en tid har jag lagt märke till att det är väldigt många av de ägare vi möter som inte har lärt sina hundar att fortsätta promenera vid ett hundmöte. De stannar i stället och väntar tills vi har passerat. Beteendet framstår, för mig, som något opraktiskt – om ingen lär sin hund att möta andra hundar gående kommer ingen att ta sig någon vart. Ska vi bara stå och titta på varandra, oförmögna att fortsätta framåt?

På morgonens promenad hade jag siktet inställt på hundbajstunnan på andra sidan vägen eftersom jag ville slänga påsen jag höll i handen. Vid tunnan kommer ett ekipage gående, jag saktar in för att de ska hinna passera tunnan så att jag kan gå dit utan att krocka med dem. Och då händer det förstås: den andra hunden sätter sig, stirrar på oss och vägrar gå. Vi står stilla. De står stilla. Jaha. Ägaren försöker få sin hund med sig utan resultat, så då bestämmer jag mig för att gå till tunnan i alla fall. Medan jag och Dolly korsar vägen får den andra hundägaren släpa sin hund med sig. Som sagt, opraktiskt. Jag kan inte låta bli att undra var idén om att stanna vid hundmöten kommer ifrån: det är så vanligt förekommande, särskilt under de senaste åren, att idén måste spridas på något sätt. Är det någon populär hundbok som förespråkar detta? Allmänlydnadskurser? Valpkurser? Vad?

One Response to “Hundmöten”

  1. Svärmor skriver:

    Har grunnat en hel del på det ”moderna” sättet att ha hund.

    I mitt tidare liv har alltid hundar fått hälsa på de andra hundarna i grannskapet, de har känt varandra allihop och jag stötte aldrig på problem den tiden. Hundarna var glada i varandra och man utgick ifrån att det skulle gå bra. Hundslagsmål var något som fanns i teorin. Såg aldrig en hund visa humör mot en annan hund under mina första 40 år. Vi var några barn som lånade grannars hundar hullerombuller på promenad och alla hundar kunde vara tillsammans.

    Sen hände något som jag inte riktigt förstår. Det blev ”lag” på att hundar inte skulle få hälsa på promenad. Och jag tycker att antalet osäkra hundar har ökat rejält Har ju själv mina två första som inte gillar att möta andra hundar på prommis. Från att nära nog alla hundar var snälla och hälsningsvänliga för 20 år sedan är det nu vanligt att de är spända och stirriga i hundmötena.

    Är det hundarna som har förändrats eller är det metoden?

Leave a Reply