Rallylydnad på Ön

Idag har vi gjort nåt skoj ska ni tro! Eftersom jag ibland bloggar på ÖNLO:s hemsida tar jag mig friheten att återanvända den text jag redan skrivit, men det blir fler bilder här på Kattvalp. Någon bonus ska man väl ha som Kattvalps-läsare, eller hur?

Ett glatt gäng träffades idag på Ön för att prova på den nya sporten Rallylydnad. Sporten skapades i USA i slutet av 1990-talet och introducerades i Sverige 2005. Ekipaget (hund och förare) följer en bana som gjorts i ordning i förväg. Längs banan finns skyltar med 3-5 meters mellanrum där det står instruktioner som ekipaget ska genomföra, till exempel sväng vänster, stanna, sitt. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad och hunden behöver inte gå perfekt fot. Föraren får kommunicera fritt med hunden och använda så många ord och tecken som han/hon vill. Man får både berömma och belöna hunden under banans gång. Det viktigaste är samarbetet och att både hund och förare utstrålar glädje. (Det är inte tillåtet att ta i hunden eller att tillrättavisa den.)

Vi byggde en bana med hjälp av utskrivna instruktioner och det vi kunde hitta i våra bilar. Egentligen ska instruktionerna sitta på skyltar eller koner, men man tar det man har: Backen och vardagsföremål som tyngder funkade bara bra det också! Vi fick provgå banan – så där som de gör inför hästhoppning – både i grupp och på egen hand och sedan tog vi fram hundarna en i taget. Både hundar och människor tyckte att det var kul och vi bestämde oss för att prova på det hela fler gånger.


Skräp på klubben? Nej då, det är bara vår hemmagjorda bana!


Vi provgår banan.


Jag och Dolly var först ut.


Har man inte med sig en egen hund kan man låna en. Gunbritt och Yin.


Ingela och Monthy.


Paula och Yin.


Cecilia och Takito.


Även om man har med sig en egen hund kan man låna en till. Jag och Yara ”hit it off”.

3 Responses to “Rallylydnad på Ön”

  1. maria skriver:

    Låter jättekul! Måste man va med i nån boxerklubb för att få vara med på era aktiviteter?

  2. Liv Saga skriver:

    När vi ordnar kurser brukar andra hundar få smyga sig med om det finns platser över. På boxerträffarna (som den där vi provade rallylydnad) brukar det vara enbart boxrar men det är inte omöjligt att få hänga med bara man är snäll! :) Jag kan ju höra av mig nästa gång som vi ska roa oss med rallylydnad.

  3. maria skriver:

    Ja, jättegärna! Låter ju hur kul som helst!

Leave a Reply