Nya (hälso)tag

Nu har höstterminen verkligen kommit igång: det är studenter överallt och vi har varit hos veterinären för första gången sedan semesterstängningen. På dagordningen stod den fortsatta klådan, svamp i en klo och rinniga ögon. Mot klådan har vi, som bekant, redan provat veterinärmedicinska schampon och atopica. Det gick ju inget vidare för att säga det snällt så nu är vi tillbaka på kortison. Nästa steg är att prova ett foderbyte tillsammans med en tillfälligt höjd kortisondos. Istället för w/d ska Dolly äta z/d under en tid för att se om det går. Med Dolly är balansgången alltid fin – man vet aldrig på förhand vad som kommer att riva igång koliten igen. Hur som helst ska vi börja blanda z/d i den mat hon äter nu och dubbla dosen kortison. När maten mest består av z/d ska vi blanda i lite havrekli för att tillsätta extra fibrer som håller tarmen i trim.

Dolly har svamp i tassarna vilket vi lyckas hålla i schack hyfsat bra genom lokal behandling med Malaceb och silonsalva. Nu har svampen dock krupit in i en klo som har blivit alldeles mjuk, mjölig och hopplös att klippa. De klippte till klon hos veterinären och nu ska vi behandla tassen intensivt med Malaceb och Fuciderim-gel i en vecka. Förhoppningsvis ska det jaga bort både svamp och oönskade bakterier.

Det här med rinniga ögon känner vi också igen: Dolly har haft felväxande ögonhår som vi fått bränna bort med laser två gånger hittills. Den här gången var det dock inte det som var problemet. Rinnigheten kommer från den allmänna floran och går inte att göra så mycket åt. Om det nya fodret lindar klådan bör också det andra gå till sig. Det är bara att vänta och se. Som vanligt.

Leave a Reply