Bavariaboxer

Till min stora förtjusning hittade jag den här prydnadstallriken för en billig peng. Som ni kan se är den stämplad inte bara med Bavaria, utan också med en fabriksstämpel: Zeh Scherzer. Bavaria har tillverkats på en mängd olika tyska porslinsfabriker i Bayern. Ronnie Gustafsson skriver på Porslin och keramik. Stämplar och signaturer: ”När porslinet endast bär stämpeln Bavaria, så är det oftast en billig massproducerad framställning. Stämplas porslinet också med fabriksstämpel, så handlar det om högre kvalité.” Det var ju lite extra roligt nu när min tallrik har en fabriksstämpel!

IMG_3321

IMG_3323

På sidan Porcelin Marks and More kan man läsa om Porzellanfabrik Zeh, Scherzer & Co. Företaget grundades 1880 och tillverkade från början en mängd hushållsföremål som serviser men också dekorativt porslin. Zeh Scherzer & Co. var mycket framgångsrika med sitt dekorativa porslin och startade en egen konstavdelning 1908. Från och med 1910-talet expanderade företaget, hade ett mycket gott rykte och nämndes i samband med några av Tysklands finaste porslinsproducenter. Från och med 1980-talet stötte Zeh Scherzer & Co. på problem tillsammans med många andra porslinstillverkare: det blir allt svårare att klara konkurrensen med billiga importer. 1992 upphörde porslinsproduktionen.

Den specifika stämpel som finns på min tallrik användes mellan 1949 och 1991.

Leave a Reply