Boxer från JIE

Aimo Nietosvuori (som själv arbetat åt JIE) skriver på Ronnie Gustafssons informativa hemsida Porslin och keramik. Stämplar och signaturer så här om JIE:

”Jie Gantofta grundades av John Ewert Johnson 1942 och hette officiellt AB Jie Johnson. Hans tillverkning bestod från början av föremål i trä, kompletterade med glas och keramik. Ett par år senare 1944, flyttades tillverkningen till Gantofta i Skåne och i början av 1950-talet började de tillverka hushållsföremål i keramik, från 1965 även prydnadssaker.

1992 gick Jie Gantofta i konkurs, men redan året efter startades ny verksamhet av Ulf Hedén, nu under namnet Jie Keramik AB. Ordet Gantofta togs bort ur företagsnamnet på grund av att de lagt ner sin egen tillverkning, allt importerades istället från utländska tillverkare. Företaget är fortfarande i drift men i Linköping.”

På hemsidan kan man också se att Maria Ericson var verksam 1974-1984. På Wikipedia kan man läsa att hon designade något över 200 hundfigurer åt JIE. Varför är då det intressant? Jo, förstås för att jag har en JIE-boxer stämplad Maria E!

IMG_3265

IMG_3268

IMG_3270

Aimo Nietosvuori visar också två olika stämplar som Maria Ericson använde. Dels den som finns på min boxer:

MariaEricson

Dels den här:

maria

One Response to “Boxer från JIE”

  1. Susanne skriver:

    Hej, det är en fransk bulle och ingen boxer… mvh Susanne

Leave a Reply