Karriärångest

Allt sedan jag slutade på universitetet har jag lidit av karriärångest i varierande styrka. Från att alltid ha vetat vad jag vill göra, till ingen aning. Så fort jag får chansen att göra någon sorts jobbtest gör jag det och blir alltid lika förvånad över att testen egentligen inte säger mig något. Ikväll har jag gjort två dylika test med olika svar:

Enligt TCO:s yrkestest är jag Organisatören.
”En god organisatör är vad du är. Du har sinne för detaljer och lätt för att tänka konstruktivt. När dina vänner har praktiska problem vänder de sig mer än gärna till dig. Det är också du som brukar planera och ordna fester som du och dina vänner har. Människors trivsel är viktigt för dig. Dessa personlighetsdrag är som gjorda för en reseledare. Väljer du detta yrke kommer du att vara en fena på allt från transfer och välkomstmöten, till anordnande av grisfester och omhändertagande av stökiga resenärer. Du har också anlag för att passa in på en eventbyrå eller PR-byrå.”

Enligt Jobbafrisks yrkestest är jag istället en läkare.
”Du är en läkare! En nästan sjuklig läggning för fakta och en analytisk inställning till livet hjälper dig att lösa komplexa problem och ta svåra beslut. Det är egenskaper få har. Ibland kan din jag-vet-bäst-attityd gå till överdrift. För även när du tvivlar på dina egna argument så håller du fast vid dem som en envis åsna. Du behöver också kärlek. Glöm inte det!”

Det som är med sanningen överensstämmande är i alla fall att jag funderat på båda dessa yrken. Inte under samma dag men nästan. Jag tror snart att jag har funderat på ALLA yrken.

Leave a Reply