Hundallergi är ovanligt

Min farbror och ingifta faster (som båda är läkare) brukar ta med sig sin hund överallt och hävda att det är ovanligt att människor är allergiska mot hundar. I Hundsport 10/2009 bekräftas påståendet. Numret innehåller en lång intervju med Agnes Wold, överläkare i klinisk bakteriologi. Bland annat kan man läsa följande:

”För övrigt är det ovanligt att sakna tolerans för hundar och därmed utveckla klinisk allergi mot dem, hävdar Agnes Wold. Hon säger att det möjligen beror på att ’hundproteinet’ Can F1 tillhör en proteinfamilj som även vi människor har. Man tror att det gör att de allra flesta åtminstone har partiell tolerans.”

Jag var övertygad redan innan om att hundallergi är ovanligt (och om att man minskar risken för allergi genom att växa upp med djur) men hur får man andra än hundälskare att ta till sig detta? Jag tror inte att fler offentliga miljöer kommer att öppnas för hundar i Umeå. Jag tror inte heller att jag, som ovannämnda farbror och faster, helt kavat kommer att gå in varhelst jag vill med hunden i släptåg. Jag önskar att jag kunde göra det och att jag på samma sätt som de kunde säga med världens självförtroende att hunden inte behöver lämna lokalen eftersom hundallergi är så pass ovanligt. Jag skulle inte kunna göra det ens om jag hade Hundsport 10/2009 med mig. ”Men titta här. Det står faktiskt att…”

Frodo
Farbror och fasters hund Frodo. Det kanske är lättare att övertyga folk om att ingen är allergisk mot en cocker spaniel än mot en boxer.

4 Responses to “Hundallergi är ovanligt”

 1. Svärmor skriver:

  Pressa upp nosen mellan ögonen på cockern och raka öronen så är Frodo och Dollys lika som bär. Samma sorgsna, snälla ögon.

 2. Det är nog därför jag är så svag för cockern!

 3. Johanna Löf skriver:

  Hej,

  intressant… Sveriges forskare menar att pälsdjursallergi finns bland 17% hos alla barn och att det är en av de vanligaste allergierna band befolkningen. Läs mer under informationsmaterial på vår hemsida, http://www.astmaoallergiforbundet.se!

  Jag älskar själv hundar och mina föräldrar har hund, men jag är ändå noga med att visa respekt för allergikerna eftersom jag vet vilket helvete det kan innebära för dem som har svåra problem. Jag kommer i kontakt med dessa människor dagligen och hela deras vardag påverkas för att folk inte tar hänsyn till deras problem.

  /Johanna, ombudsman Astma- och allergiförbundet

 4. Hej Johanna!

  Det är just det som är en av poängerna med artikeln i Hundsport: pälsdjursallergi och hundallergi är olika saker. Pälsdjursallergi mot till exempel katter, kaniner eller hästar är vanligt. Men just hund är enligt ovan nämnda Agnes Wold ett av de pälsdjur som de flesta människor tål.

Leave a Reply