Djurens helande förmåga

I årets julnummer av Hundsport (2010:12) finns flera artiklar om hur djur hjälper sjuka och handikappade människor till en bättre hälsa. Till exempel påverkas barn med autism positivt av husdjur. Möten med djur utvecklar både barnens språk och deras sociala beteenden. Assistenshundar minskar de autistiska barnens impulsivitet, humörsvängningar och isolering. Behandling med assistenthästar har visat sig öka barnens kontaktbarhet, lekrepertoar och intresse för andra människor.

Hundar hjälper också demenssjuka genom att göra patienterna lugnare, sänka deras blodtryck och minska deras depressioner. Många dementa blir så pass mycket bättre att de kan sluta med lugnande medicinering. Blyga barn med lässvårigheter ökar sitt självförtroende och sin läsförståelse genom att läsa för hundar och personer som under lång tid inte har talat med människor kan börja tala till hundar. Människor som utsatts för trauman finner tröst i fysisk beröring med hundar vilket kan få chocken att släppa och därmed möjliggöra behandling.

Visst är djuren fantastiska?

4 Responses to “Djurens helande förmåga”

 1. Suss skriver:

  JAAAAA! :)

 2. Moya skriver:

  Den lugnaste demensavdelning jag någonsin varit på hade en hund som arbetade heltid med matte. Och tänk vilken lyx för HUNDEN att få vara på ett äldreboende!

 3. Liv Saga skriver:

  Ja, det måste vara fantastiskt för både folk och fä. Du får berätta mer om vårdhunden när vi ses nästa gång!

 4. Move Across

  Djurens helande förmåga

Leave a Reply