Valpköpare vs uppfödare

Jag vill tänka mig att det oftast inte är frågan om vs utan om att valpköpare och uppfödare kommer överens och står på samma sida. Men så kan jag ju vara lite naiv också. Igår kväll gick jag igenom gamla nummer av Hundsport eftersom jag inte haft tid att läsa tidningar på typ ett år. I alla fall så hamnade jag mitt i en debatt om just en valpköpare vs en uppfödare som rörde upp många känslor. Under den här diskussionen dök det upp alla möjliga insändare och diskussioner med olika mer eller mindre sakliga och kloka argument. Det märkligaste såg jag i en insändare som hänvisade till uttalanden som uppfödare gjort om vilka valpköpare de gillar/ogillar. På uppfödarnas inte-gilla-lista fanns valpköpare som frågar om priset och valpköpare som frågar om sjukdomar i rasen.

Där fick jag lov att göra en paus i ren förskräckelse. Naturligtvis gäller uttalandet inte alla uppfödare, men det finns visst de som tycker precis så. Som KÖPARE ska jag alltså inte fråga om priset. Om valpen kostar 5000 eller 25000 är uppenbarligen ointressant. Visst, om jag var miljonär skulle jag inte bry mig. Men nu är jag inte det. Det är inte de flesta andra heller. För de flesta gör en skillnad på 20000 en hel del.

Som blivande ägare ska jag tydligen inte heller intressera mig för den ras jag har valt. Om min familjemedlem och bästa vän riskerar att bli sjuk så ska jag inte bry mig om att ta reda på det i förväg. Det är ju förstås bättre att det kommer som en överraskning om det väl händer något. Att jag är helt oförberedd och inte kan tolka eventuell symtom. Det låter ju skitbra.

Kommen så långt får jag ett märkligt tryck i huvudet. Bäst att sluta här och nu och försöka frammana visionen av valpköpare och uppfödare tillsammans.

3 Responses to “Valpköpare vs uppfödare”

  1. Anders Milton skriver:

    Du har en pulserande åder stor som en kungspyton i pannan. Bäst du vilar lite :)

    Men seriöst så är det helt tokigt.

  2. Svärmor skriver:

    Ja, du ser vad det är bekymmersamt att vara uppfödare. Valpköpare är snåla, gillar inte överraskningar och en del har pytonormar i pannan.

  3. Liv Saga skriver:

    Hahaha, det förstås!

Leave a Reply